“Roczny Raport Europejskiej Komisji ds. Żywności i Zdrowia w sprawie żywności i zdrowia”

Europejska Komisja ds. Żywności i Zdrowia

“Roczny Raport Europejskiej Komisji ds. Żywności i Zdrowia
w sprawie żywności i zdrowia”

Europejska Komisja ds. Żywności i Zdrowia z siedzibą w Genewie, powołana do badania kondycji światowej produkcji spożywczej i wyznaczania standardów przy jej wytwarzaniu, co roku podaje do publicznej wiadomości efekty pracy Grupy Specjalnej. Konkluzje tej pracy zawarte zostają w Raporcie wysyłanym do wszystkich rządów państw członkowskich oraz do organizacji pozarządowych i fundacji. Komisja w niniejszym Raporcie skupia się głównie na ukazaniu stanu badań nad produkcją i handlem produktami spożywczymi na terenie UE, po to, by do sprzedaży na terenie Wspólnoty dostarczane były wyłącznie produkty najwyższej, światowej klasy. Komisja w trakcie ostatniego roku czuwała nad przestrzeganiem prawa przez producentów i przedsiębiorców; ponadto wytwórcy spoza Unii poddawani byli rygorystycznym kontrolom, zwłaszcza z państw tzw. podwyższonego ryzyka, np. Chiny.

Komisja podzielona była na kilka zespołów, które badały poszczególne obszary produkcji spożywczej. Szczególną uwagę zwracano na przestrzeganie norm podczas wytwarzania towarów spożywczych, tj. Bezpieczeństwo i Higienę Pracy na obiektach, normy przeciwpożarowe, prawa pracownicze oraz sterylność procesu produkcji. Idąc dalej, kontroli poddano wybrane, strategiczne placówki handlowe, gdzie ciężar kontroli został przesunięty na warunki przechowywania półproduktów oraz zachowanie sterylności oraz kontakt z klientem.

Największe światowe koncerny produkujące żywność nie mają jakiegokolwiek wpływu na wyniki badań, a pogłoski o dwutygodniowych, darmowych szkoleniach dla pracowników Komisji są zupełnie bezpodstawne. Podobnie, jak oskarżenia opinii publicznej o finansowym wsparciu naszych badań przez koncerny oraz rzekomych wyjazdów turystycznych organizowanych przez producenta mrożonej żywności dla komisarzy nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.

Mamy głęboką nadzieję, że stosowanie się do zaleceń Komisji stanie się powszechną normą oraz że prywatni przedsiębiorcy będą się stosować do standardów i nowoczesnych trendów, nie tylko ze względu na kary finansowe, które komisarze mogą nakładać według uznania. Poniżej przedstawiamy kilka z najważniejszych konkluzji dotyczących największych firm spożywczych, koncernów tytoniowych oraz firm gastronomicznych, które wiodą jakościowy prym na europejskim rynku.

Informacja jajka pochodzą od kur ze zdrowego chowu zamieszczana na etykietach produktów światowej sławy producenta majonezów jest w 100% zgodna z prawdą. Komisja sprawdziła pięć losowo wybranych fabryk producenta i wyjaśnia, co następuje. Pomimo olbrzymiego popytu na majonez na całym świecie i masowej produkcji, wytwórca zachowuje najwyższe standardy produkcji żywności. Kury, których jaja zostają wykorzystane do produkcji majonezu, objęte są opieką lekarzy, specjalistów w kwestii żywienia, masażystów oraz psychologa. Zwierzęta, które nie stosują się do zasad funkcjonujących w tej świetnie zarządzanej firmie, delegowane są na szkolenia. Tam wyspecjalizowani pracownicy przekonują je, by spojrzały na sprawy w ten sposób, że nie żyją tylko dla siebie. Jajka znoszone przez kury muszą bezwzględnie odpowiadać wymogom z Tabeli Jaj. Jeżeli obwód jaja zostanie przekroczony, zostaną one wprowadzone do obiegu, jako jabłka, co narazi producenta na niepotrzebne koszty.

Bardzo ważną kwestią, której Komisja nie mogła przemilczeć, jest dostęp do wody pitnej. Komisja popiera i wspomaga wszelkie inicjatywy związane z rozpowszechnianiem tego typu akcji. Członkowie Komisji pragną również z tego miejsca zaapelować do europejskiego społeczeństwa, by nie poddało się wpływom światowych spekulantów i wichrzycieli; wbrew temu, co owi spekulanci głoszą, najlepsza dla rozwoju dziecka (również osób dorosłych) jest wysterylizowana woda, tj. bez żadnych minerałów i zbędnych składników odżywczych, jak wapń, magnez, czy potas. Ich nadmiar w organizmie może spowodować nieprawidłowy rozwój dziecka. Taką też wodę powinni wykorzystywać producenci piwa. Rynek alkoholowy dzięki nieustannej modernizacji jest jednym z najbardziej rozwiniętych gałęzi przemysłu. Niedawno duże zakłady piwowarskie zaczęły stosować rewolucyjną metodę wytwarzania piwa. W procesie wytwarzania tego napoju alkoholowego zamiast staroświeckiego chmielu, wykorzystują pewne ilości postępowej żółci zwierzęcej dla uzyskania niepowtarzalnej, piwnej goryczki. Obniża to koszty produkcji bez obniżania standardów jakości oraz przy zachowaniu wyjątkowych doznań smakowych.

Ponadto w kwartalniku poświęconym męskiemu zdrowiu przedstawiono rezultaty badań włoskich naukowców dementujących wiele mitów narosłych wokół spożywania alkoholu. Udowodniono, że osoby które spożywają alkohol w dawkach do 3,5 litra dziennie, są zdecydowanie zdrowsze od osób niepijących alkoholu w ogóle.

Komisja w raporcie podaje szczegółowe dane w kwestii palenia tytoniu w postaci papierosów. Dowiedziono, iż bierni palacze, wbrew ogólnemu mniemaniu społeczeństwa, wcale nie są narażani przez osoby palące na niszczenie układu oddechowego, co zresztą w żaden sposób nie zostało udowodnione w toku badań naukowych, a w dzisiejszych czasach żadna grupa społeczna nie cieszy się większym autorytetem niż niezależni naukowcy. Ponadto Komisja uważa, że palenie papierosów niweluje różnice społeczne i dyskryminację kobiet, które dzięki rozwojowi przemysłu tytoniowego mogą czuć się pełnoprawnymi uczestnikami w rynku. Koncerty tytoniowe niewątpliwie przyczyniły się do walki z wykluczeniem społecznym.

W związku z powszechnym problemem przybierania na wadze, największe restauracje typu fast food wprowadziły przełomowe rozwiązania, które pozwalają jednocześnie cieszyć się jedzeniem i mieć pewność spożywania produktów bogatych w minerały. Otóż w menu zastosowano wymóg, by do każdej dużej kanapki z wołowiną lub kurczakiem i frytek, obligatoryjnie podawano napój Coca-Cola Light. Dzięki temu organizm łatwiej przyswaja tłuszcze zwierzęce i nasycone kwasy tłuszczowe. Komisja żywi nadzieje, że trend ten zostanie utrzymany i mniejsze firmy oferujące dania typu fast food przejmą ten nowoczesny system. Ponadto wyniki przeprowadzonych badań jednoznacznie odnoszą się do problemu smażenia na głębokim oleju; na przykład smażenie frytek w tym samym oleju przez tydzień nie ma żadnego wpływu na wartości odżywcze i jakość produktu spożywczego. To czy frytki w odczuciu konsumenta są lepsze lub gorsze zależy od jakości ziemniaków.

Jeżeli chodzi o produkty mleczne, Komisja zwróciła uwagę na silnie rozwijający się ostatnio segment jogurtów. Konsumenci coraz chętniej sięgają po droższe jogurty, które zawierają dodatkowe szczepy bakterii, witaminy, minerały czy inne dodatki. Jogurty przyczyniają się do tworzenia prawidłowej mikroflory jelitowej, pomagają w leczeniu zaburzeń trawiennych i w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii jelitowych, dlatego wielka francuska firma, by móc produkować jeszcze większe ilości tego istotnego dla zdrowia towaru, postanowiła zmodernizować produkcję i w jogurtach owocowych, rolę truskawek, malin i owoców leśnych pełni pofarbowana, słodzona kapusta.

Raport jest kolejnym osiągnięciem Komisji, której głównym celem jest przyszłość, przyszłość w której będzie żyło się lepiej. Komisja w najbliższym czasie zajmie się dalszymi problemami cywilizacyjnymi. Następny Raport będzie dotyczyć szeroko pojętej czystości wśród narodów Wspólnoty. Badania skupią się m.in. na przydziałach mydła w miejscach pracy oraz na czystości moralnej i intelektualnej społeczeństw, zwłaszcza tych w niedojrzalych demokracjach. Szczegółowym badaniom poddane zostaną wszystkie opozycyjne w stosunku do rządów dzienniki i czasopisma, a w dalszej kolejności twórcy filmowi, pisarze i poeci.

Genewa, 2014


Kasper Linge

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s